Kardiologi ceļ trauksmi par sirds mazspēju

Sirds mazspēja ir nopietna diagnoze, kas prasa komplicētu ārstēšanu, un to ir svarīgi diagnosticēt pēc iespējas ātrāk, tomēr diezgan bieži pacientiem, kuriem ir sirds mazspēja, ir arī citas blakusslimības, kuras arī svarīgi laikus pamanīt, norāda Latvijas Kardiologu biedrības Sirds mazspējas darba grupas vadītāja, kardioloģe Ginta Kamzola.
©Pixabay.com

Sirds spējas mēnesis

Sirds mazspēja bieži attīstās no citām slimībām vai tieši otrādi - izraisa tās. Šīs saistītās slimības sauc par blakusslimībām. Biežākās slimības, no kurām cieš sirds mazspējas pacienti, ir neregulāra sirdsdarbība vai ritma traucējumi, hipertensija, nieru slimības, 2. tipa cukura diabēts, aptaukošanās, hroniska obstruktīva plaušu slimība, dzelzs deficīts, kā arī mentālās veselības problēmas.

Lai pievērstu uzmanību nopietnai un arvien plašāk izplatītai diagnozei - sirds mazspējai, kā arī izglītotu par biežākajām sirds mazspējas blakusslimībām un riska faktoriem, šāgada maijā norisinās Sirds (maz)Spējas mēnesis, kura aktivitātes organizē biedrība “ParSirdi.lv” sadarbībā ar kardiologiem, nefrologiem, endokrinologiem un starptautisko pacientu organizāciju tīklu “Global Heart Hub”.

Publicitātes foto

Latvijas Kardiologu biedrības Sirds mazspējas darba grupas vadītāja, kardioloģe Ginta Kamzola stāsta, ka sirds mazspēja pati par sevi ir nopietna diagnoze, kas prasa komplicētu ārstēšanu, tāpēc ir svarīgi to diagnosticēt pēc iespējas ātrāk. Tomēr diezgan bieži pacientiem, kuriem ir sirds mazspēja, ir arī citas blakusslimības. “Aptuveni pusei sirds mazspējas pacientu ir arī hroniska nieru slimība, taču arī cukura diabēts veicina hroniskas nieru slimības attīstību, tādēļ ļoti svarīga ir ne tikai pašas sirds mazspējas, bet arī blakusslimību diagnostika, jo tās ietekmē gan pacienta prognozi, gan ārstēšanas taktiku. Piemēram, Eiropas Kardiologu biedrības Ilgtermiņa sirds mazspējas reģistrs parādīja, ka slimnīcā ievietotu sirds mazspējas pacientu ar cukura diabētu mirstība ir divas reizes augstāka nekā tiem, kuriem nav diabēta,” norāda kardioloģe.

Trešdaļai sirds mazspējas pacientu arī diabēts

Saskaņā ar starptautisku pētījumu datiem, aptuveni 30 procentiem sirds mazspējas pacientu ir 2. tipa cukura diabēts, bet 33 līdz 64 procentiem sirds mazspējas pacientu ir hroniska nieru slimība, savukārt pusei 2. tipa cukura diabēta pacientu ir attīstījusies hroniska nieru slimība. “Šādu stāvokli, kad pacientiem ir gan kāda sirds un asinsvadu slimība, gan 2. tipa cukura diabēts vai nieru slimība, sauc par sirds-nieru-vielmaiņas traucējumiem, un tie skar vairāk nekā miljardu cilvēku pasaulē,” skaidro kardioloģe.

Publicitātes foto

Savukārt Latvijā apkopotie dati no Slimību profilakses un kontroles centra ziņojuma liecina, ka Latvijas iedzīvotājiem izplatītākā blakusslimība ir cukura diabēts - kā blakusdiagnoze tas atzīmēts 16 procentos gadījumu, pārsvarā tādiem nāves cēloņiem kā akūts miokarda infarkts, hipertensīvas slimības, smadzeņu infarkts. Cukura diabēts kā blakusdiagnoze ir biežāk atzīmēts gados vecākām personām un sievietēm. Šie dati attiecas uz cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām, kuri miruši laika posmā no 2015. līdz 2022. gadam un kuriem bez sirds slimības bija kāda cita diagnoze. Otra biežākā sirds slimnieka blakusslimība ir ļaundabīgs audzējs, bet trešā - elpošanas sistēmas slimības.

Steidzina veikt analīzes un pareizi ārstēties

Kardiologi un sirds pacientu biedrība uzsver, ka mūsdienās ir attīstījusies gan slimību diagnostika, gan ārstēšana. Pašlaik ir pieejami ļoti efektīvi medikamenti, kurus lietojot ir iespējams samazināt gan sirds mazspējas, gan 2. tipa cukura diabēta un nieru slimības riskus, kā arī iespējamās komplikācijas. Lai laikus atklātu sirds mazspējas un blakusslimību riskus, ir svarīgi veikt asinsanalīzes, elektrokardiogrammu, nepieciešamības gadījumā arī ehokardiogrāfisko izmeklējumu un noteikt nātrijurētisko peptīdu līmeni asinīs.

Publicitātes foto

“Lai arī daudzos gadījumos tā ir sekmīgi ārstējama, sirds mazspēja ir biežs hospitalizācijas un arī nāves iemesls,” “Neatkarīgajai” uzsver pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa. “Tā var būt sastopama arī gados jaunu cilvēku vidū, taču tās izplatība strauji pieaug līdz ar vecumu - vecuma grupā virs 80 gadiem tā ir 12 līdz 14 procentiem iedzīvotāju. Gan sirds mazspējas, gan blakusslimību sekmīgai ārstēšanai svarīga ir agrīna šo slimību diagnostika, kā arī koordinēta sirds mazspējas un blakusslimību ārstēšana.”

Tāpēc Sirds (maz)Spējas dienās biedrība vēlas gan izglītot sabiedrību, gan rast iespēju uzzināt vairāk par šīm diagnozēm no speciālistiem, sniegt iespēju pārbaudīt veselību un stiprināt to ar veselīgām aktivitātēm. “Mēs arī vēršamies pie lēmumu pieņēmējiem un atgādinām, ka savlaicīga un pieejama sirds mazspējas diagnostika un ārstēšana ne tikai uzlabo pacientu veselību un dzīvildzi, bet samazina arī izmaksas, kas saistītas ar novēršamām hospitalizācijām un nāvēm,” saka Inese Mauriņa.

UZZIŅA

Sirds (maz)Spējas dienu aktivitātes

9. maijā

Tiešsaistes diskusija un klātienes pasākums pacientiem

Sirds mazspēja un biežākās blakusslimības: kā atklāt, ārstēt un atgriezt jaudu?

Vieta un laiks: Klātienē - no plkst. 17.00 Latvijas Ārstu biedrībā, Skolas ielā 3, Rīgā (atsūtot pieteikumu uz e-pastu: info@parsirdi.lv), vietu skaits ierobežots)/ Tiešsaistē - biedrības “ParSirdi.lv” “Facebook” kontā @Parsirdi.lv

Pirms klātienes pasākuma (plkst. 16.30-17.00) sadarbībā ar RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžas studiju programmas "Ārstniecība" studentiem būs iespēja pārbaudīt sirds un asinsvadu slimību risku, kā arī saņemt speciālistu ieteikumus un informatīvos materiālus par sirds un asinsvadu veselību, veselīgu dzīvesveidu

No 11. maija

Veselības vingrošana kopā ar fizisko aktivitāšu fiziologu, ergoterapeitu un Fizisko aktivitāšu fonda dibinātāju Dr. med. Rūdolfu Cešeiko.

Iespēja reizi nedēļā piedalīties bezmaksas veselības vingrošanas nodarbībās speciālistu vadībā.

Vieta, laiks: sestdienās plkst. 10.00-11.00 pie Māras dīķa Āgenskalnā (no Mārupes ielas puses).

Līdzi: laikapstākļiem atbilstošs apģērbs, ērti apavi, ūdens. Nodarbībās būs gan kardioslodze, gan spēka vingrinājumu elementi - pierādījumos balstītas fiziskās aktivitātes, kuras ir pa spēkam ikvienam.

No 13. maija

Bezmaksas sirds veselības konsultācijas sadarbībā ar tiešsaistes ārstu konsultāciju klīniku “Medon”.

Lūdzam ņemt vērā, ka bezmaksas konsultāciju skaits ir ierobežots, taču sirds veselības izvērtēšanas rīku un pacienta dienasgrāmatu bez maksas ir iespējams izmantot ikvienam!

Plašāku informāciju par sirds mazspēju un pasākumiem lūdzam skatīt biedrības sociālo tīklu platformā “Facebook” @Parsirdi.lv un mājaslapā: www.sirdsmazspeja.lv

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā